Aurora-Project.eu

Banner testa

Seguici su Facebook

“Stefan S. Nicolau” - Virológiai Intézet
Románia

A Stefan S. Nicolau Virológiai Intézete (IVN) a romániai akadémia egy non-profit intézete. Az IVN Románia egyik vezető központja az alap orvostudományi kutatásoknak, orvosi virológiának és virológiai tréningeknek.

Sokrétű kutatási programokat fejleszt ki, melyek számára állami és nemzetközi adományok szolgáltatják a forrásokat. A legfőbb terület a népegészségügyben fontos szerepet játszó vírusos megbetegedések (sürgető arbovirális fertőzések, AIDS, vírus okozta hepatitis, a légzőrendszer virális megbetegedései, az országos oltási kampányok becslése és tervezése, a különböző megbetegedések eradikációjára való törekvés), vírus-okozta tumoros megbetegedések és antivirális, valamint antitumoralis terápia. 2007 májusában egy nemzetközi HIV/AIDS kutatásra fókuszáló laboratórium-centrumot hozott létre az IVN, a Baylor Pediatric AIDS Initiative (BIPAI, Houston, Texas, USA) részeként. Az “AIDS International Training and Research Program (AITRP)” csereprogramra történő kezdeményezés jött létre az IVN és a Baylor College of Medicine között.

A jelenleg is folyó kutatások fő témája a HPV okozta onkogenezis és a sejtfolyamatok mechanizmusa, melyek a méhnyaki diszplázia progresszióját, ill. regresszióját okozzák. Az IVN különböző molekuláris módszereket használ HPV genotipizálásra, expressziós vizsgálatra és módszereket a HPV produktív és transzformációval járó fertőzéseinek kimutatására. Továbbá epigenetikai és genetikai vizsgálatok folynak az onkogenezissel kapcsolatban, melyek a metilációs szintek modifikációjára és a DNS-metiltranszferáz gének expressziójának deregulációjára irányulnak, valamint a gének metilációs mintázatának változására. A legújabb kutatások a miRNA-k metilációs mintázatát és a génexpressziót vizsgálják.

1949. óta az intézet a “Carol Davila” University of Medicine and Pharmacy egyetem virológia tanszékének házigazdája, ahol több, mint 800 hallgató vesz részt kurzusokon a virológia tárgykörében.

www.virology.ro

 
 
 
Banner Piede