Aurora-Project.eu

Banner testa

Seguici su Facebook

Mit tud Ön a méhnyakrákról?

1) A testen belül hol található a méhnyak?
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: B.
A méh alsó, szűkebb része. A méhnyak egy csatornát formál a méh alsó részénél. Ez a csatorna a hüvelybe nyílik. A hüvelycsatorna a test külső részére, a külvilágba vezet.
A. Petefészkek
B. Méh alsó, szűkebb része
C. Méh felső, nagyobb része
D. Nyaknál
2) Mi okozhat méhnyakrákot?
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: B.
A méhnyakrákot a humán papillómavírus (HPV) okozza. A HPV-nek több, mint 100 típusa ismert, ebből 15 HPV típus magas rizikójú. Ha egy magas rizikójú HPV típus huzamosabb ideig jelen van a testben, akkor az a méhnyak sejtjeinek abnormális átalakulását és hosszabb idő eltelte után méhnyakrák kialakulását okozhatja.
A. Szexuális együttlét
B. Humán papillomavírus (HPV) állandósult fertőzése
C. Külső nemi szerveken található szemölcsök
D. A fentiek bármelyike
3) Mi számít kockázati tényezőnek a méhnyakrák kialakulását illetően egy olyan nőnél, akinek HPV fertőzése van?
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: D.
A méhnyakrák nem fejlődik ki olyan nőknél, akiknek nincs legalább egy, magas kockázati típusba tartozó HPV fertőzöttsége. Azonban, a HPV-vel fertőződött nők esetében a kockázati tényezők megléte tovább emelheti a méhnyakrák kialakulásának valószínűségét.
A. Dohányzás
B. HIV vírussal történő fertőzöttség
C. Gyenge immunrendszer
D. A fentiek bármelyike
4) A legtöbb esetben mi történik a HPV-vel fertőződött nőkkel?
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: B.
A HPV fertőzöttség eléggé gyakori, a legtöbb felnőttnek volt vagy lesz HPV fertőzése valamikor élete során, de mivel a HPV fertőzések nem okoznak nyilvánvaló tüneteket, ezért a legtöbb ember nem is tud róla, hogy valaha megfertőződött.Szerencsére ezen fertőzéseknek a nagy része magától elmúlik, anélkül, hogy bármilyen rendellenességet okoznának. Csak a nem múló fertőzések jelentenek kockázatot a méhnyakráka kialakulására.
A. Méhnyakrák alakul ki
B. A fertőzés magától elmúlik
C. Meddőség
D. Menstruációs zavarok
5) A korai stádiumú méhnyakrák tünetei?
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: A.
Nincsenek tünetek. Amikor a tünetek megjelennek, akkor a rák már előrehaladott stádiumban van. Abnormális hüvelyi vérzés, medencetáji fájdalom, étvágytalanság jelezheti, hogy a rák már elérte a környező szöveteket.
A. Nincsenek tünetek
B. Hasi görcsök
C. Émelygés
D. Vérszegénység
6) A méhnyakrák kezelési lehetőségei között szerepel:
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: D
Mind a méheltávolítás, a sugárkezelés, a kemoterápia szerepet kaphat a kezelésben attól függően, hogy mérete mennyire kiterjedt.
A. Méheltávolítás
B. Sugárterápia
C. Kemoterápia
D. A fentiek bármelyike
7) Az alábbi tesztek közül melyik hatékony a méhnyakrák szűrésében?
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: B.
A Pap-teszt vizsgálja a méhnyak sejtjeiben található eltéréseket. Kimutathat olyan gyanús sejteket, melyek a későbbiekben méhnyakrák kialakulását okozhatják. Méhnyakrákot is kimutathat. A Pap-teszt mindössze néhány percet vesz igénybe. A nőgyógyász egy hüvelytükörnek nevezett eszközt vezet be a hüvelybe a vizsgálat során és egy kis kefével vagy tamponnal néhány sejtet “lesodor” a méhnyakról. A beavatkozás fájdalmatlan.
A. EKG
B. Pap-teszt
C. Vérvizsgálat
D. Koleszterin-szint mérés
8) Mit jelent, ha eltérést jelez a Pap-teszt?
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: D.
A Pap-teszt során kapott rendelles eredmény sok mindent jelezhet – egy egyszerű fertőzést, rákmegelőző állapotot (diszpláziát), vagy akár méhnyakrákot is. A helyes diagnózis felállítása érdekében az Ön nőgyógyásza javasolni fogja további vizsgálatok elvégzését.
A. Fertőzést
B. Rákmegelőző állapotot
C. Méhnyakrákot
D. Mindegyiket
9) A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency Research on Cancer) szerint egy jól megszervezett, populációs szintű citológiai szűrési rendszer az újonnan megjelenő méhnyakrákos esetek számát csökkenti. Az Ön véleménye szerint a szűrés.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: D.
A. nem befolyásolja lényegesen az újonnan megjelenő méhnyakrákos esetek számát
B. 30%-kal csökkenti az újonnan megjelenő méhnyakrákos esetek számát
C. 50%-kal csökkenti az újonnan megjelenő méhnyakrákos esetek számát
D. 80%-kal csökkenti az újonnan megjelenő méhnyakrákos esetek számát
10) A HPV elleni védőoltás
Erre a kérdésre nem válaszol.
Ön válaszol
Helyes válasz!
Rossz válasz!
A helyes válasz: A.
A védőoltás a HPV fertőzés megelőzésére szolgál, nem kezelésére. Ahhoz, hogy kifejtse hatását, még azelőtt be kell adni, hogy az egyén megfertőződne az adott HPV típussal. Viszont tudni kell, hogy ezek a védőoltások nem jelentenek védelmet a HPV összes, méhnyakrákot okozó típusával szemben. Éppen ezért a méhnyakszűrés továbbra is elengedhetetlen marad a többi HPV típus okozta méhnyakrákkal szembeni védelemben.
A. Megelőzi a fertőzés kialakulását
B. A méhnyakrák egyik kezelési lehetősége
C. Normalizálja a rendellenes Pap-kenetet
D. A külső nemi szerveken megjelenő szemölcsök kezelési lehetősége
Az eredmények megtekintéséhez a következő adatok megadása szükséges:
Az eredmény: 10
 
 
 
Banner Piede